TRIVSEL

På Lindevang bruger vi mange ord til at tale om det at få det bedre. Recovery, empowerment, planeter, forbundethed og mange flere – ord, som ikke altid giver sig selv, og som ofte kræver forklaring. Lars kommer her med et bud på, hvordan vi kan tale om det, så vi alle kan være med.

Lars er ikke ubetinget begejstret, da han bliver spurgt, om han vil være med til at skrive om recovery.

”Recovery – det er sådan et højtravende ord, som man slet ikke har overskud til at sætte sig ind i. Jeg har prøvet at blive bedt om at sætte ord på mine drømme, og så bliver det skruet op til nogle kæmpestore ting, som man faktisk slet ikke synes er realistisk. Og det er altså ikke motiverende,” fortæller han.

Han kommer med et eksempel fra en indlæggelse på psykiatrisk afdeling. ”Der taler de om den kognitive diamant, når de taler om recovery. Det gav ingen mening for mig. Når man først er gået en psykisk, så kan man ikke rumme så store tanker. Så kan man bedre rumme fx ting som trivsel og mistrivsel. Det er ikke for at jorde dem på afdelingen, men jeg har arbejdet med sælger, og man kommer altså ikke igennem med så højtravende ord,” siger han.

Kodeord: Trivsel

Lars har en helt klar idé om, hvordan man kan gøre det mere forståeligt og spiseligt.

”Hvis vi nu i stedet taler om trivsel, så kan man sluge den. For trivsel er uendeligt. Alt kan være trivsel. Jeg har en kuffert stående med et logonavn på fra en tidligere arbejdsplads – den er trivsel, fordi den minder mig om, at jeg blev ansat sådan et sted. Trivsel er også orden i økonomien, at have en familie, og at give konen en buket blomster og nogle søde ord. Men trivsel er også andre ting – det er at få hængt gardiner op efter fem år uden gardiner. Det er, når ænderne banker på min rude for at få mad og at kigge ud på søen. Jeg har Danmarks bedste udsigt her – dét er trivsel,” siger han.

Så trivsel er både småt og stort, og det handler om at finde ud af, hvad der giver trivsel for den enkelte. For Lars er trivsel også en måde at være i verden på: ”Trivsel handler også om moral. Moral betyder anstændig optræden i samfundet, og det er meget vigtigt for mig. Det betyder at sende nogle ordenlige signaler over for andre og tænke sig om. Det handler også om ærlighed. Men kæmpestore, urealistiske drømme – det dur altså ikke for mig. Så lad os tale trivsel i stedet for,” slutter han af.